8 de gener del 2008

SANTA ANNA, FESTES... O FES-TE FOTRE!

Deixant de banda la discussió de que si les festes grans de Blanes donen massa protagonisme als focs per la seva llarga durada, hi han algns aspectes curiosos que per al ciutadà confirmen la visió d'un Ajuntament només amb afany recaptatori.
Parlem doncs del dia 26 de juliol Santa Anna, patrona de Blanes, on tots els blanencs, i els que no ho son però que hi solen esser en aquests dies, creuen que tindran l'oportunitat de gaudir d'un matí llarg i relaxat, sense soroll...
Així, la nit abans aprofitem per anar de marxeta: els focs, un soparet, unes copetes, una mica de ball a les Barrakes i... a la piltra!!! Quan estàs en el millor dels sons, recuperant-te de la gairebé segura ressaca, tot es posa a tremolar, un terrible estrall es capfica en el teu cervell, un trepant està fent un forat al teu cap.... Deu meu, ahir em vaig passar! penses, abans de gosar obrir els ulls. Quan ho fas descobreixes que potser si que vas una mica tocat, però que la realitat s'imposa. Davant de casa, com cada dia, veus els paletes aixecant els maons de les vivendes que estan construint, amb la radio a tota metxa emeten salsa o sevillanes; el trepant gegant treballa imparable al solar del costat preparant els fonaments d'un altre edifici, arrencant crostons de terra recollits per una grua que descarrega en un asmàtic i pudent camió de gran tonatge.
Ara si que estàs espantat!! que no era festa avui? ha estat tant llarga la ressaca que m'he menjat un dia i faig tard a treballar? cal que pensi en trucar a alcohòlics anònims...?
Tranqui... no et passa res greu, avui es Santa Anna, avui es festa, i es també el dia en que des de l'Ajuntament s'imparteix la norma absoluta de que tots els establiments comercials han de romandre tancats. Al carrer les botigues son tancades gairebé totes. Estorat, truques a la policia local per denunciar que s'està infringint la festa patronal, que no et deixen aprofitar a gust el dia de descans. La resposta et deixa bocabadat: Si les empreses constructores que fan les obres no pertanyen a Blanes, com que a ells en les seves poblacions no els hi afecta la festa, no estan obligades a respectar-la.
Ara si que t'encens com un coet!! I jo que? i el meu dret a la festa que?
Doncs tothom a fer-se fotre, blanencs, estiuejants, turistes, nens i nenes, gent gran...., l'afany recaptatori de l'Ajuntament sembla ser tant gran i la seva servitud envers les empreses constructores tan immens, que no es pot perdre ni un sol dia al any. No es pot impedir que treballin els constructors, perquè a lo pitjor s'enfadarien, els pobrets, per perdre un dia de treball i a lo pitjor deixaven de construir a Blanes.
Això si, els blanencs que treballen en aquestes obres, també els hi toca treballar, es com si fossin en territori estranger, com si treballessin en una ambaixada. Quines coses! Ara be, si en Mohamed de la botigueta del tot a cent, o la Maria de la botiga de garbuix on hi trobes quatre llaunes i dues samarretes, una caixa de fils i el tauró de plàstic per la canalla, se’ls hi acudeix obrir una estoneta, pot ser que se’ls hi obri un expedient i acabin pagant una multa.

VISCA LA FESTA! (per qui la pugui gaudir)

Manfer